6.4.2010

Taide luo hyvää olemista

Tero Virtakainen, lakimies, tutkija ja opettaja

Kiitos Ulla (Tarvainen), että tarjosit minulle tilaisuuden esittää tässä blogissa ajatuksiani tärkeistä aiheista: taiteesta ja hyvinvoinnista.

Kuljetan blogipalloa eteenpäin esittämällä, että taide on keskeinen osa ihmisenä olemista. Ihminen ja kulttuuri syntyivät silloin, kun alkeellisiin työkaluihin ilmestyi koristekuvioita. Näin jo ihmiskunnan aamun sarastuksessa paljastui, että taide ei ole hyödyllistä, vaan se on välttämätöntä.

Muistaakseni Aristoteles esitti olemisen hierarkian, joka alkoi elottomista olennoista edeten siitä kasveihin, eläimiin ja ihmiseen. Augustinus ym. kristilliset filosofit liittivät listaan tietenkin Jumalan. Johanneksen evankeliumi avautuu seuraavasti: ”Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona ja Sana oli Jumala.” (Joh. 1.1)

Kyseinen ”Sana” on kreikan kielen ”logos”, joka ei ole mikä tahansa sana taikka puhe, vaan sellainen argumentointi, joka tekee asian ymmärrettäväksi. Eläimelläkin on kieli, mutta vain ihmisellä on ”logos”. Hämäränä oraakkelina tunnettu Herakleitos julistaa logoksen olevan kaikille yhteinen, vaikka useimmat kuvittelevat, että heillä on oma ymmärrys. ”Sana” erottaa ihmisen eläimestä ja luo yhteyden Jumalaan tai siihen johonkin, joka on joko olemassa tai sitten se on keksittävä.

Taide ja abstrakti ajattelu ovat ihmisen lajityypillinen tapa kommunikoida, jäsentää maailmaa, olla olemassa. Koska taide on ihmisenä olemista, niin se ei voi olla vain jokin hyvinvoinnin lisääjä, joka olisi mahdollista korvata jollain toisella, vaan sen edellytys. Itse tunnen parhaiten draamataiteen, joka syntyi toteuttamaan hyvää olemassaoloa samaan aikaa ja samassa paikassa demokratian ja tieteellisen ajattelun kanssa. Edellä mainittu tuskin oli sattuman yhteyttä.

Taide palauttaa yksilön ilon, surun ja kärsimyksen yhteisölle, asettaa sen eteen peilin, josta heijastuva kuva ei aina ole kaunista katseltavaa, mutta se paljastaa totuuden, joka pyrkii peittymään kiireisen elämänmenon ja kaikenkarvaisen kakofonian alle.

Erityisesti vaikeina aikoina taide on avannut minulle kaipaamani yhteyden siihen, kuka minä olen, keitä me olemme ja minne me olemme menossa. Paul Gauguin on muistaakseni maalannut tuon nimisen teoksen. Siinä taitelija on asiansa ytimessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti